poniedziałek, 29 stycznia 2018

Krótka historia o zachowaniu zdrowia i młodości, oraz jak ceramiczne naczynia Bolesławieckie uratują Ci życie

(Kamionka ceramiczna Bolesławiec, kamionka, ceramika Bolesławiecka, ceramika Bolesławiec, garnki hermetyczne Bolesławiec, ceramika, bezpieczne produkty ceramiczne, garnki ceramiczne, ceramiczne kamienie dociskowe, beczki ceramiczne, beczki do kiszenia, rękodzieło Polskie,Polskie rzemiosło, przetwory, kuchnia domowa, kuchnia tradycyjna, zdrowie i młodość, sok z kiszonego buraka, sałatka z kiszonego buraka)

 

Od niepamiętnych czasów w literaturze, jaki i w filmach owianym tajemnicą pozostaje temat długiego życia i wiecznej młodości... Być może rozwiązanie jest łatwiej dostępne niż nam się wydaje, a odpowiedź ukryta jest w ceramice z Bolesławca.
Każdy z nas zna ogólne zasady zdrowego trybu życia, ale jeśliby wgryźć się w temat porządnie, to dopatrzymy się wielu szczegółów, które potrafią zmienić drastycznie cały kontekst.
Przykład? Proszę bardzo:
-warto wybierać jak najmniej przetworzone produkty z których przygotujemy nasze posiłki zamiast sięgać po półprodukty lub gotowe dania typu Fast Food. Jeśli to takie proste to czemu by nie zacząć od razu? Idziemy do sklepu. Wchodząc do środka rozglądamy się, spoglądamy na póki, a tam stoi on.. taki piękny, dostojny i puszcza do nas oko. Z rumieńcem na twarzy podchodzimy do regału, na którym widnieje napis PRZECIER POMIDOROWY, aby wziąć tę puszkę o doskonałych kształtach w nasze dłonie i włożyć ją do koszyka sklepowego. Idziemy do kasy, płacimy i zadowoleni udajemy się do domu z zamiarem przygotowania naszego zdrowego i pysznego obiadu.
Gdzie zatem w całej tej pięknej historii jest nasze ‘ALE’? A no we fragmencie o puszce. I tutaj, pojawia się krótkie przypomnienie z chemii. Puszka wykonana jest z aluminium, inaczej nazywanego Glinem, który wchodzi w reakcje z produktami o kwaśnym odczynie jakimi są w powyższej historii nasze pomidory. W efekcie cały glin, który przereagował pozostanie w soku pomidorowym, który następnie trafi do naszego organizmu, i jak każdy metal ciężki, już w nim pozostanie powodując z czasem różne choroby, począwszy od złego samopoczucia, przez zwiększenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimer’a, a skończywszy na nowotworach. Oczywiście są to skrajne przypadki, ale mam nadzieje otworzyć Wasze oczy, na fakt, że nawet najdrobniejsze decyzje jakie podejmujemy w ciągu dnia, maja wpływ na Nasze zdrowie.
Kolejną sprawą są konserwanty i wzmacniacze smaku, które dodawane do naszego jedzenia powodują, że nawet zwykły kawałek tektury stanie się najpyszniejszym daniem, jakie mieliśmy okazję jeść w naszym życiu. O niekorzystnym działaniu konserwantów na nasz organizm chyba nie muszę nikomu mówić. Pytanie tylko brzmi czy warto niszczyć swoje zdrowie dla oszczędności kilku minut dziennie?
Wystarczy zaledwie chwila i trochę dobrej woli, aby przygotować pyszne i pełnowartościowe potrawy.
Tak więc idąc tą myślą, pragniemy Wam zaproponować przepis, na szybki i smaczny sok z kiszonych buraków, od dawna nasze babcie uważały go za eliksir młodości i wiecznego zdrowia (który dodatkowo przygotowany w specjalnych ceramicznych beczkach do kiszenia z Bolesławca zapewni najwyższą jakość soku jak i zachowanie pełnego smaku), i zresztą nie ma się czemu dziwić! Sok z kiszonych buraków to bogactwo żelaza witaminy C, soli mineralnych, magnezu oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. W procesie fermentacji jego właściwości zostają wzmocnione przez bakterie probiotyczne. Dzięki temu wzmacnia się nasza odporność przeciwdziałamy anemii, sok z buraka wykazuje naturalne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, odkwasza organizm oraz wspiera pracę wątroby i nerek, przyspiesza syntezę kolagenu, działając odmładzająco na naszą skórę. Koniecznie do przygotowania w Naszych kamionkowych Bolesławieckich garnkach dedykowanych specjalnie do kiszenia i zakwaszania. A dlaczego akurat w nich? Ponieważ ceramika Bolesławiec jest wypalana w temperaturze 1250°C, co sprawia, że są niezwykle trwałe, nieprzesiąkliwe oraz bezpieczne do mycia w zmywarkach. Dodatkowo dzięki używaniu ekologicznych farb nasze produkty ceramiczne nie posiadają w swoim składzie kadmu, ołowiu ani innych szkodliwych substancji, a same naczynia posiadają atesty pozwalające na ich stosowanie w kontakcie z żywnością.
JAK PRZYGOTOWAĆ SOK Z KISZONYCH BURAKÓW W CERAMICZNYCH GARNKACH Z BOLESŁAWCA?

Do przygotowania potrzebne będą:
-5 dużych buraków,
-4 ząbki czosnku,
-2 litry przegotowanej letniej wody,
-5 kulek ziela angielskiego,
-3 listki laurowe,
-1 łyżka.
-2 łyżki soku z kiszonej kapusty lub 2 łyżki soku z kiszonych ogórków.
1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w kawałki. Tak przygotowane buraki wkładamy do ceramicznego garnka hermetycznego BOLESŁAWIEC.
2. Dodajemy przyprawy i pokrojony czosnek w kawałkach.
3. Wszystko zalewamy letnią wodą z rozpuszczoną solą.
4. Dolewamy sok z kapusty lub ogórków (po wykonaniu takiego soku, podczas następnego kiszenia możemy dodać kawałek ukiszonego buraka i/lub odrobinę soku).
5. Wszystko obciążamy ceramicznymi kamieniami dociskowymi, aby odciąć dopływ tlenu i stworzyć warunki beztlenowe dla bakterii, by uniknąć powstania pleśni.
6. Tak przygotowany sok odstawiamy w zaciemnione i ciepłe miejsce na 3-4 dni, po tym czasie przecedzamy sok do czystego słoika i przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO! :)

OCZYWIŚCIE BURAKÓW NIE WYRZUCAMY!!! Ścieramy je na tarce o grubych oczkach, pół na pół ze słodkimi jabłkami, dodajemy garść ulubionych pestek i nasion, podlewamy łyżką oleju, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy w ulubionej  salaterce Bolesławieckiej, ze świeżą kolendrą lub pietruszką, jako pyszną i pełnowartościową sałatkę przypominającą nam smak wiosny. :)

OSOBY ZAINTERESOWANE CERAMIKĄ Z BOLESŁAWCA ZAPRASZAMY DO ODWIEDZENIA NASZEGO SKLEPU STACJONARNEGO W WARSZAWIE PRZY ULICY FRETA 14 ORAZ SKLEPU INTERNETOWEGO: e-manufaktura.com


Pozdrawiamy serdecznie i do zobaczenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz